Namaste´

pühapäev, 3. märts 2013

Edu




Multidimensionaalne edu





Gillian MacBeth-Louthan
1.03.2013

Edu maitset võib tunda 6-l miljardil erineval viisil, mitte üksnes vanilje- või šokolaaditükis. Ei sõnaraamat ega õpetaja või lapsevanem ei suuda defineerida edu olemust, sest edu põhiolemus on multidimensionaalne ja ulatub palju kaugemale maisest arusaamisest. 2013.aasta annab sõnale 'edu' uue määratluse – ühel päeval veeringuid lugedes, järgmisel aga juba suuri summasid kokku arvates.


Iga maa peal elava inimese edukus on erinev ja seda ei saa vaadelda ja võrrelda kellegi teise omaga. Mõni päev võib kordaminek olla mäekõrgune, teinekord aga imetilluke. Juba sünnist alates õpetavad meie vanemad ja eakaaslased meid jõudma kiiresti 'Edu'-linna. Meid suunatakse abielluma, ehitama, lapsi sünnitama selles ideaalses 'Edu'-linnas. Me püüame üksteist armastada, olla õnnelikud ja surra selles kellegi poolt loodud edukuse holograafilises kuvandis! Me külvame seemned ja läbime oma 'oh kui lühikese' tuleviku kellegi teise edukuse määratluses, ja siis imestame, miks meie hingesoovile joondunud viljapuud vilja ei kanna.


Edu on pidevas muutumises, sõltuvalt sellest, kuhu poole me suunda näitame. Ühel päeval me suuname teda ettepoole, järgmisel aga palume tal piduriraginal peatuda ja nutame, kui ei tunne tema kohalolekut. Edu, nagu armastus ja rõõmgi, on muutunud eluolemiks, mis meile igapäevaselt oma pakkumise esitleb. Edukus ei ole kahel järjestikusel päeval kunagi ühesugune. Päeval, kui on õnnestunud teha suurmüük, võid end õnnelikuna tunda, samas järgmisel päeval võib edu lõplikult sõrmede vahelt pudeneda. Noore ema jaoks on kordaminek, kui lapsuke lõpuks ööläbi magab. Vanema inimese jaoks on kordaminek see, kui ta veel järgmist hommikut näeb. Ühtedele tähendab kordaminek pensionile jäämist, teiste jaoks aga elu esimest tööpäeva. Edu oma päevast-päeva muutuva kvaliteediga on erinevate inimeste jaoks nagu värvimuutev kameeleon. Me ei saa teise inimese edukuse üle otsustada.


Esmakordselt Maale kehastudes me tulime oma hingeplaaniga, kosmilise nimekirjaga selle kohta, mida meie hing peaks maa peal olles lõpuks edu saavutanult tundma. Ja see sisemine nimekiri suunab meid otsima seda 'üht' asja, mis tõestaks ja dokumenteeriks selle, et olime edukad oma maapealsel teekonnal. Oleme palju kordi maale tagasi pöördunud, selleks et heastada see, mida oma eelmistes kehastumistes nurjumisena nägime.


On aeg hakata märkama neid vaevuhoomatavaid nüansse, mida tõeline edu endast tegelikult kujutab. On aeg arvata kokku need imed, imelised teod ja igapäevased väikesed kordaminekud, mille sageli kahesilma vahele jätame. Igas kunagi läbielatud kogemuses on peidus tibatilluke eduosake – sinu esimestes sammudes ja esimeses sõnas, esmakordses palliviskes ja selle kinnipüüdmises, esimeses suudluses, sinu esmakordses auto juhtimises, esimeses ametis. Need kõik on eduga täidetud mälestused. Korja kõik need ammused õnnestumised kokku ja too olevikku. Rivista nad üles ja vaata hoolega, kui palju õnnestumisi sul tegelikult on olnud. Täida end oma isikliku edu-smuuti kokteiliga. Enamus inimesi keskendub ainult ebaõnnestumistele ja võimendab neid 'n-astmes', mis varjutab kõik muu. Kas näed oma elu ilusas roosiaias üksnes umbrohtu või märkad kunagi ka roose?


Vaata uuesti üle, mida edu all mõtled, mida edu just sinu jaoks tähendab. Lõpeta eeskuju võtmine vildakast massiteadvusest. Isiklikud tõekspidamised moonduvad, kui neid võõra katuse all hoiame. Kui märkad vaid oma nõrku külgi, näed ennnast alati väiksena, ükskõik kui suurena teised sind näevad. Istu kõrge hobuse selga (ka siis kui selleks redelit vajad) ja vaata oma elu hoolega üle. Sind on loodud olema edukas. Kui keskendud sellele, mida sul 'ei ole', ei saa sul kunagi piisavalt olema. Kui hindad seda, mis sul juba olemas on, on sul alati piisavalt.


Tõlkis Ilme




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar