Namaste´

kolmapäev, 29. jaanuar 2014

Pöördepunkt




Paindlik kohanemine erakordsuste ajas

Gregg Braden


Raamatut kirjutades oli mul mõttes ainult üks eesmärk: jõustada meie valikuid, mis viivad meid edendama elu uues, tranformeeritud ja jätkusuutlikus maailmas. Ma usun, et on võimalik liikuda sellele teele, säilitades samal ajal meie kultuuride traditsioonid ja pärandi, mis annavad meie ajale selles maailmas väga palju rikkust juurde. Võti meie transformatsiooniks on lihtne: mida paremini me ennast tunneme, seda parem on meie varustatus tegemaks oma valikuid arukalt. See raamat on näide selle kohta, mis juhtub, kui me ületame teaduse ja spirituaalsuse vahel olevad traditsioonilised piirid. Ühitades 20-nda sajandi bioloogia, loodusteadused ja sotsiaalse muutuse, me saavutame võimsa tugiraamistiku, millesse asetada meie ajastu dramaatilised muutused, luues keskkonna, mis aitab meil nende muutustega tegelda.

Katkend minu uuest raamatust „The Turning Point“ (Pöördepunkt), mis ilmus 28.jaanuaril 2014.



Meie teekond
Me kõik oleme meie jaoks väga olulisel teekonnal. See teekond viib meid kohta, kus mitte keegi pole varem käinud. Selle teekonna jaoks ei ole ei reisijuhte ega reisisoovitusi internetis, mis meile täpselt ütleksid, milline meie sihtpunkt välja näeb või mida täpselt me sinna jõudes vajame. See ei ole mingi ajutine ekskursioon mõnda eksootilisse paika, kust võime mõne päeva pärast tagasi pöörduda; meil on peos pilet ühesuunalisele teekonnale. Üleüldse on see üks teistsugune teekond. Me ei lähe lihtsalt mingisse teise kohta siin Maa peal. Me läheme ühte teise maailma, mis on varjul meie igapäevaelus, ja meie tänased valikud viivad meid sinna.


Üheskoos me sillutame selle magistraalteele viiva kiirtee, mis ületab traditsiooniliste uskumuste, religioonide ja mineviku harjumuste piirid. Koos sellega me lennutame minema ka piirangud kõige selle kohta, mis seni tundus meie jaoks võimatu olevat. Just need kogemused on meie passiks, mis juhatab meid sellesse uude maailma, mis end meie ees praegu nähtavale toob.


Rassouli

Meie sihtpunkt

Ma ei oska teile kindlalt öelda, kuidas meie sihtkoht välja näeb. Pärast seda, kui tolm on haihtunud ja kui kontrollimise asemel oleme õppinud kohanema oma muutuva kliimaga, kui me oleme praeguse mõranenud ja pankrotistuva majanduse asendanud uue ja jätkusuutlikuga, kui oleme võtnud omaks tehnoloogia, mis varustab meid kogu vajamineva energiaga ilma fossiilkütuste laastavate kõrvalmõjudeta, võin ma juba ette kujutada, milline meie elu ja meie maailm olema saab. See saab olema parem paik meie kõigi jaoks.


Ma näen maailma, kus me oleme tõstnud igaühe elustandardit, madaldamata sealjuures enamuse oma, selleks et toetada vaid vähemust. Ma näen maailma, kus sõda on iganenud nähtus ja probleemide lahendamine sõjaähvardusel on mõttetu. Ma näen maailma, kus meie armastusel põhinev koostöövalmidus on suurem, kui hirmul põhinev vägivaldne konkurents. Ja ma näen muutust mõtlemises, mis kõik selle võimalikuks muudab. Kuid, et selle muutuseni jõuda, on vaja hakata vääriliselt hindama neid reaalsusi, millega me hetkel silmitsi seisame ja nendes peituvaid võimalusi. Hea koht alustamiseks on teadvustada endale, et me elame erakordsetel/ekstreemsetel aegadel.“


Erakordne aeg
Me elame ajal, mil on oodata suuri sündmusi – suuri nihkeid maailmas ja suuri muutusi meie elus. Ja täpsustuseks, et need erakordsed asjad, millest ma räägin, ei pea olema tingimata halvad asjad. Nad lihtsalt on olulised ja nad leiavad aset nii meie elus kui ka meie maailmas. Nende erakordsuste põhjuseid saab lähemalt uurida raamatust, kuid juhtmõtteks on see, et me elame harukordsel ülemineku ajastul.


Me elame uue „normaalse“ tärkamises ning meie ülemineku kordaminek sõltub:
* meie valmisolekust tunnistada nihet, ja
* sellest, kuidas me õpime sellega kohanema.
Meie globaliseerunud töökohtade, raha, turgude ja ressursside kultuur tähendab seda, et ei ole enam võimalik lahutada maailma kõige olulisimat sellest, milline on nende osa meie igapäevaelus.




Selle seotuse suurepäraseks näiteks on kliimamuutuse kriis; rekordilised põuad, mis on põhjustatud muutustest globaalses ilmamustris, avalduvad otsekohe kõrgemates hindades, mida me oma toidu eest kohalikul turul maksame. Ülisuured võlad ja kokkuvarisev majandus planeedi teisel pool avaldavad end otsekohe kõrgemates hindades kütusetanklates ja igapäevaselt töölesõiduks kasutatavate bussi-, rongi- ja taksopileti hindades.


Nende ja teiste erakordsuste tõttu on ärilaenud muutunud raskesti kättesaadavaks, ja meie säästudelt makstav intress ja pensionisummad on rekordiliselt madalad. Globaalne majanduse aeglustumine kajastub otseselt töökohtade kadumises ja kohalike omavalitsuste tuludes.


Need on need erakordsed/äärmuslikud asjad maailmas, mis meie elus suuri muutusi loovad. Nende paljude ebakindlate asjade hulgas on siiski ka üks, milles võib kindel olla: meie elu muutub seni tundmata kiirusel ja viisidel, millisteks meil pole ettevalmistust.

Gregg Braden The Turning Point“
Tõlkis Ilme

**




Lähtudes oma eilsest tarkusest
ma tahtsin muuta maailma.
Toetudes oma tänasele elukogemusele
ma alustan iseendast.


Rumi




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar